Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Εξήντα mall στο Ελληνικό!

Αναδημοσιεύουμαι άρθρο της Β. Μπαζού από το http://topontiki.gr/article/32320:

Τον υπολογισμό τον έκανε ο παραιτηθείς πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, καθηγητής Γιάννης Πολύζος. Άλλωστε όπως ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους αυτός ήταν και ένας από τους λόγους της διαφωνίας των μελών του Οργανισμού με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ που επί της ουσίας σαμποτάρει το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της  Αττικής.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Πολύζου, στο Ελληνικό, θα κτιστούν 3.720.000 τετραγωνικά μέτρα. Εάν υπολογίσει κανείς ότι το Mall στη Νερατζιώτισσα είναι 63.000 τετραγωνικά μέτρα, καταλαβαίνει κανείς ότι στο χώρο του πρώην αεροδρομίου θα κτιστεί έκταση ίση με 60 mall!
Οι αριθμοί ξεπερνούν την κοινή λογική εάν υπολογίσει κανείς ότι στις χρυσές εποχές της ανοικοδόμησης, στην Αττική κτίζονταν το πολύ μέχρι 1 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα το χρόνο.
Όπως επεσήμανε ο παραιτηθείς πρόεδρος του Οργανισμού το σχέδιο της κυβέρνησης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προβλέψεις του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου. Και ασφαλώς αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι Παπακωνσταντίνου – Σηφουνάκης, έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά την προώθηση του σχετικού σχεδίου νόμου. Γιατί πώς θα ήταν δυνατόν να προωθήσουν ένα σχέδιο νόμου που τους χαλάει τη «σούπα» της πλήρους τσιμεντοποίησης του Ελληνικού και όχι μόνον.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Πολύζος έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι τα σχέδια για την αξιοποίηση των 6.500 στρεμμάτων ισοδυναμούν με καθοριστική υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας αλλά και του Πειραιά. «Η σχέση που αναπτύσσεται» επεσήμανε « θα είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τα κέντρα των δυο πόλεων». Εν ολίγοις ο τρόπος αξιοποίησης του Ελληνικού που προωθείται από την κυβέρνηση με την δημιουργία μιας νέας πόλης μέσα στην πόλη, ισοδυναμεί με χαριστική βολή στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά.
Ενδεικτική επίσης της πολιτικής εγκατάλειψης του κέντρου είναι και η απόφαση όπως επεσήμανε ο κ. Πολύζος για άκριτη ανάπτυξη μεγάλων πολυδύναμων εμπορικών πάρκων τα οποία επίσης θα λειτουργούν ανταγωνιστικά και θα είναι επί της ουσίας «αντίπαλοι πόλοι» την ίδια στιγμή που το κέντρο της Αθήνας όπως και οι εναπομείναντες κάτοικοι και επιχειρηματίες του, ψυχορραγούν.
Ένα ακόμα σημείο διαφωνίας της διοίκησης του Οργανισμού με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ όσον αφορά τις προβλέψεις του Νέου Ρυθμιστικού ήταν και η αντιμετώπιση της βιομηχανίας. Η λογική του Οργανισμού ήταν όχι ο εξοστρακισμός από την Αττική των βιομηχανικών χρήσεων αλλά η διατήρηση των 52 βιομηχανικών περιοχών και η επέκτασή τους κατά 20.000 στρέμματα. Πρόβλεψη με την οποία διαφώνησε ο ΣΕΒ…